Curaçao

Een stem voor ‘illegale’ Venezolanen – deel 9 : De stem van Victoria

Fotografe Berber van Beek geeft met haar project ‘The Hidden Voices of Illegal Venezuelans on Curaçao’ een stem aan ondergedoken ongedocumenteerde Venezolanen op Curaçao. Van Beek wil hun persoonlijke ervaringen delen met de Curaçaose gemeenschap en daarbuiten.

Om de personen die zij heeft geïnterviewd te beschermen, houden zij op de foto een masker voor en maken ze gebruik van een pseudoniem. Vandaag een gesprek met Victoria (28). Ze is registeraccountant en heeft geen kinderen.

Wanneer kwam je naar Curaçao?

2 jaar geleden met het vliegtuig.

Waarom vertrok je uit Venezuela?

De situatie was daar erg moeilijk en noch mijn familie noch ik kon daar overleven. Hier had ik wat vrienden, die me vroegen om te komen en die hun huis voor me open stelden.

Wat waren je verwachtingen toen je hier op Curaçao aankwam?

Toen ik aankwam, wilde ik heen en weer reizen, maar ik kreeg een baan aangeboden waar ik precies twee jaar heb gewerkt. Ik begon met afwassen en ze waren tevreden met mijn werk. Dus besloot ik te blijven omdat ik al een baan had en ik kon ergens logeren. In het begin voelde ik mij op mijn gemak. Maar toen begonnen de sterke controles en ben ik verhuisd van waar ik woonde. Mijn verwachting was dat men mij anders zou behandelen. Ik verwachtte een baan te vinden in mijn beroep, maar dat gebeurde nooit.

Hoe kijk je naar jouw toekomst?

Ik zou het heel fijn vinden om hier legaal te verblijven, weer vrij te kunnen zijn, zodat ik zonder probleem terug kon gaan naar mijn land en ook weer zonder enig probleem terug zou kunnen keren.

Als de situatie in Venezuela zou wijzigen, wat zou je dan doen?

Ja, daar heb ik natuurlijk veel over nagedacht… maar ik kom daar niet zo goed uit…Aan de ene kant wil ik dolgraag weer bij mijn familie zijn en aan de andere kant wil ik hier wel blijven.

Heb je een boodschap of is er iets dat je toe zou willen voegen?

We zijn hier niet uit vrije wil, maar vanwege de barre situatie in Venezuela. We willen gewoon – zoals ieder ander – bij onze familie zijn. ‘Curaçao bedankt!!’, ondanks dat de situatie hier op Curaçao moeilijk ons is. We willen niets van Curaçao afpakken, we willen alleen werk en met ons leven door kunnen gaan. Tegen mijn landgenoten zou ik willen zeggen: ,,Cheer up”.

Deel dit artikel