Lokale Cultuur en Natuur

Habitantes van Kurá di Arte: Artis Magistra

Habitantes van Kurá di Arte: Artis Magistra

Artis Magistra – Latijn voor meesteres van de kunsten – is de kunstschool van Annemieke Dicke. Zeven jaar geleden richtte zij de school op en sinds drie jaar is “Artis Magistra” gevestigd in Kura di Arte. Ze geeft les aan leerlingen van 4 tot 88. Van tekenen tot keramiek, van schilderen tot houtbewerking… alles kun je leren bij Annemieke. 

Bol AlgemeenBol Algemeen

Als ze in het eerste jaar van de kunstacademie met klei leert werken, weet ze eigenlijk dat ze daarin verder wil, maar toch kiest ze uiteindelijk voor een andere richting en studeert af als illustrator. Toch ligt haar hart bij het beeldhouwen. Naast het lesgeven bij Artis Magistra, creëert Annemieke nog steeds eigen werk of maakt beelden in opdracht. “Als je bijvoorbeeld met brons wilt werken, moet je het wel verkopen, legt Annemieke uit. “Het is voor mij veel te kostbaar om er vrij in te kunnen werken. Voorheen maakte ik vaak mallen voor andere kunstenaars en hiermee kon ik mijn eigen werk dan weer financieren.” Habitantes van Kurá di Arte: Artis Magistra

Als eerstegraads leerkracht in de beeldende vakken is het lesgeven echter ook een goede bron van inkomen voor Annemieke. “Ik vind het heel leuk om via Artis Magistra met kinderen en jongeren te werken. Ik probeer geen kunstenaars van ze te maken, maar ik prikkel wel hun creativiteit. Een creatieve geest is het grootste cadeau waar de mens mee geboren wordt. Het helpt je oplossingen te vinden voor alle obstakels die je tegenkomt in het leven.”

De groep voor kinderen tot 14 jaar heet de Picassootjes. “Ik leer ze om hun creatieve geest te gebruiken. Ik bepaal steeds met welk materiaal ze gaan werken en ik geef ze ook een opdracht, maar ze moeten vervolgens zelf gaan bedenken wat ze willen maken. We werken hiermee op veel verschillende terreinen: tekenen of schilderen, perspectief of portret, keramiek of hout of papier-maché, …van alles. Habitantes van Kurá di Arte: Artis Magistra

Sommige kinderen blinken daarin uit. Zo heb ik heb een jonge dame die al 7 jaar bij mij op les is. Zij kan inmiddels ook prima met de volwassen klassen meedoen. Aan volwassenen geef ik onder andere keramiekles. Dat doe ik al 20 jaar, ver voordat ik met Artis Magistra begon. Vroeger kwamen leerlingen bij mij aan huis, in mijn atelier, maar nu geef ik deze lessen ook bij Kura di Arte. Evenals de cursussen modeltekenen. Deze lessen aan volwassenen geef ik ’s avonds en ze zijn vaak ook heel gezellig. Later op de avond gaat het dan vaak gepaard met een wijntje, dat is goed voor de ontspanning.”    Habitantes van Kurá di Arte: Artis Magistra

Voor kinderen met een uitgesproken talent is er een mogelijkheid om via het Prins Bernhard Cultuurfonds subsidie te krijgen voor de lessen bij Artis Magistra. Ook zijn er leerlingen die van andere ouders of via het Maecenas Fonds een sponsoring ontvangen.

Habitantes van Kurá di Arte: Artis MagistraAnnemieke vindt het heerlijk om samen met haar leerlingen kunst te maken. Om ze nieuwe technieken te leren en hen te inspireren, maar haar eigen werk, haar eigen kunst, blijft ook een belangrijk onderdeel van haar leven. “Mijn werk verkoopt niet altijd even makkelijk. Ik denk soms dat het misschien moeilijk te begrijpen is voor een groot publiek.”

In haar beelden uit Annemieke haar gevoelens over wat er zich afspeelt in de wereld en dat is niet altijd even toegankelijk. “Als kunstenaar heb je een drang om te creëren. Ik ben de hele dag bezig met het bedenken van vormen waarin ik mezelf kan uitdrukken”, vertelt zo. “Ik wil iets communiceren, een boodschap overbrengen. Ik maak niet bewust mooie dingen, maar ben altijd op zoek naar sprekende vormen. Ik geloof dat een kunstwerk je bezig moet blijven houden. Dat het je aan het denken moet zetten en je moet uitdagen. Als iets alleen maar mooi is, verveelt het snel. Dat probeer ik bij Artis Magistra ook over te brengen aan mijn leerlingen.” Habitantes van Kurá di Arte: Artis Magistra

Meer informatie over Annemieke Dicke  en haar kunstschool Artis Magistra vind je op de website: http://annemiekedicke.com en meer informatie over Kura di Arte lees je onder andere in het stuk: https://curacao.nu/kura-di-arte-the-best-thing-you-can-become-is-yourself. Binnenkort stellen we weer één van de andere Habitantes van Kura di Arte aan je voor, dus houd onze website in de gaten.

Habitantes van Kurá di Arte: Artis Magistra

Deel dit artikel