Nieuws Curaçao

Publiek ontmoet Curaçaose cabaretier uit Nederland: Collin Edson

Afgelopen zaterdag kon het Curaçaose publiek kennis maken met de Curaçaose Collin Edson die furore maakt in Nederland. Eenmalig bracht hij zijn cabaretvoorstelling Tata Stima aan het publiek op zijn geboorteland Curaçao. In het Nederlands.

Met deze voorstelling won Collin eerder dit jaar de prestigieuze Ramses Shaffy aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. 

Zoals de naam van de voorstelling al doet vermoeden, draagt Collin de voorstelling op aan zijn vader. Tata stima betekent geliefde vader in het Papiaments en heeft in Nederland veel indruk gemaakt.

In Tata Stima vertelt Collin over zijn jeugd, zijn twijfels, keuzes en over moeilijke onderwerpen. Wat doe je als in je gemeenschap buitengesloten wordt? Collin heeft een levensgeheim en deelt dit met zijn geboorte-eiland Curaçao

“Mijn voorstelling begin ik met het nummer ‘Asin’e k’onan ta’ van Dibo D waarin hij zingt: ‘Asina’ki mi ta i mi ta orguyoso.’ Het betekent: ‘Zo ben ik en ik ben er trots op.’

De voorstelling is een avondvullende monoloog met zang, muziek en dans. Het gaat over mijn coming out en de invloed die mijn ouders daarop hebben gehad. Ze hadden wel het vermoeden dat ik homoseksueel ben, maar het was niet wat ze wilden horen.

Uiteindelijk was hun reactie liefdevol, ze konden hun kind niet zien lijden. Daarna ging alles door alsof er niets gebeurd was en werd het onderwerp genegeerd. Ook vertel ik in Tata Stima over het plotselinge verlies van mijn vader die ik enorm mis“ aldus Collin Edson.

Deel dit artikel