Curaçao

Maak kennis met… Danseres Swindey Helm

Maak kennis met… Danseres Swindey Helm

Swindey Helm kwam vier jaar geleden naar Curaçao om haar roots te leren kennen. Ze is geboren en opgegroeid in Nederland en voor haar komst naar Curaçao had zij acht jaar lang een dansopleidingen gevolgd. Ze was gestart als uitvoerende danser op het MBO, dansniveau vier en studeerde daarna aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Op Curaçao maakte zij haar start bij Teatro Luna Blou. “Tijdens mijn komst moest er al gelet worden op bijvoorbeeld het stroom gebruik”, vertelt Swindey. “Het potje dat Luna Blou en La Tentashon hadden, was al niet veel meer. Gelukkig heb ik nog wat kunnen betekenen voor de jongeren die meededen met ‘Luna Yen‘. Een talentenshow voor jongeren die hun dromen wilde najagen. Ik gaf de jongeren danslessen en coachte ze tijdens het proces. De jongeren moesten auditie doen en konden telkens een ronde verder komen tot dat er één winnaar overbleef, die mocht dan met een beurs naar Nederland. Helaas heeft Luna Blou haar deuren moeten sluiten voor de jongeren met talent, omdat er geen subsidie meer verstrekt werd voor dit project.”

Als docent vond Swindey vervolgens haar plek bij Kura di Arte. Ze zette nieuwe danslessen op en bouwde van niks weer volle klassen. Maak kennis met… Danseres Swindey Helm

“Ik ben Kura di Arte en Luna Blou zeer dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen”, vertelt Swindey. “Ik weet niet of ik het anders zou hebben gered als dansdocent op Curaçao. Ik vind het fijn dat ik met open armen ben ontvangen en zo mijn weg heb kunnen vinden. Curaçao heeft altijd in mijn hart gezeten, ook al ben ik er zelf niet geboren. Mijn beide ouders zijn wel van Antilliaanse komaf, dus waarschijnlijk heb ik het eiland in mijn bloed meegekregen. Cultuur, kleur en voeding voor de ziel, dat betekent Curaçao voor mij. Het is mijn thuisbasis geworden en dat zal het ook altijd blijven.

Mijn ervaring uit Nederland wil ik graag delen met de jongeren van dit bijzondere eiland. Kinderen hebben verbinding nodig en een plek om zich expressief te uiten. Ik zet mij vooral in voor de minder bedeelden onder ons. Een andere grote droom is ook uitgekomen. Recent ben ik begonnen met een 60+ dansgroep bij Kura di Arte. Elke woensdagochtend van 10 tot 11 geef ik hen les in de Danszaal. We dansen vooral op swingende Afrikaanse liederen en de groep leert ook de basis van klassieke ballet.”

Maak kennis met… Danseres Swindey Helm

Ook werkt Swindey verder aan haar eigen ontwikkeling als danser. Op 1 juni aanstaande gaat haar solo-performance in première bij La Tentashon. De voorstelling heet Menos they sa en de regie wordt verzorgd door Milushka Birge. Maak kennis met… Danseres Swindey Helm

Meer informatie over danslessen van Swindey Helm vind je op de website en wil je meer weten over de 60+ lessen, check de website van Kura di Arte. Maar houd vooral ook onze website in de gaten, voor binnenkort weer een nieuwe: Maak kennis met… Maak kennis met… Danseres Swindey Helm

Deel dit artikel